De bloedluis

Deze naam is ingeburgerd in de vogelsport en een vastgeroest begrip. Eigenlijk hebben we niet eens te maken met een luis, want deze parasiet waarvan de wetenschappelijke naam "dermanyssus gallinae" luidt, behoort tot de spinachtigen of mijten. Deze volwassen parasiet heeft 4 paar poten en een mond met voorzieningen om bloed te zuigen.

Voor iedere vogelliefhebber, die al een keer een uitbraak van bloedluizen heeft meegemaakt, leidt alleen de gedachte eraan al tot een nachtmerrie.

En bloedluis, die ca 0,5 mm lang is, legt in haar ongeveer 3 maanden durende leven zo'n 3500 eitjes. In een gunstig milieu (warmte en vocht) is de omloopcyclus ca 1 week. Zodoende kan er bij een plotselinge temperatuurstijging een ware explosie van bloedluizen ontstaan. Luizen kunnen wel 3 maanden zonder eten/bloed en waar ze vandaan komen is vaak een raadsel. Het is raadzaam om eerst de broedkooien of volire goed te ontsmetten.

Zelf doe ik dat met Halamid. Als de kooien droog zijn worden alle naden en kieren bespoten met Anti-Vampire. Dit middel is een plantaardig bestrijdingsmiddel en biologisch afbreekbaar. Anti-Vampire is absoluut niet schadelijk voor de vogels en de mens. Daar 't iets vettig is heeft het een langdurige werking.

Zo worden door mij ook preventief de onderzijde van de touwnetsjes, de binnenkant van de nestschaaltjes en de uiteinden van de zitstokken behandeld. Natuurlijk zijn er ook andere middelen, zoals petroleum (schadelijk voor de vogels) of spuitmiddelen met de stof carbaryl (kankerverwekkend en dus wettelijk verboden).

De bloedluis legt haar eitjes in de naden, kieren en nestmateriaal, dus we moeten het gehele jaar waakzaam blijven. Bloedluis is lichtschuw, dus komen 's nacht te voorschijnen zijn fel rood te zien als ze zich aan het bloed van onze vogels te goed hebben gedaan. We kunnen bloedluis constateren als we zwartgrijze stipjes of vervellingsresten, die als zilvergrijze poederlaag achter stokken, voorwerpen of kieren zitten, waarnemen.

Bij de jongen in het nest ziet men aan de bekjes (mondslijmvliezen) en pootjes, dat er bloedluis in het nest zit. Deze jonge vogels sterven allemaal door bloedarmoede, waardoor ze te zwak zijn geworden om te sperren bij het voeren door de ouders. Volwassen vogels verlaten door de luis vaak het nest, zodat de embryo's in de eieren afsterven.

Op plaatsen waar bloedluis zich ophoudt de Anti-Vampire sprayen, waarbij de vogels in de kooien kunnen blijven. Dit werkt het effectiefst . Juist bij de bestrijding van de bloedluis in de kippenhokken met Anti-Vampire blijven de kippen in de hokken opdat de bloedluis dan actief blijft en 's nachts in aanraking komt met de Vampire.

Anti-Vampire is tevens een uitstekend middel bij het bestrijden van mieren, zilvervisjes en keldermotten, terwijl het milieu niet wordt aangetast.

Van C. de Klerk

Terug naar de K&K FORTO Anti-Vampire pagina

Terug naar de K&K FORTO productenlijst pagina.